Formularz dodawania opinii

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ofercie pracy, w tym udostępnienie tych danych podmiotom trzecim – pracodawcom zagranicznym, dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu aktualnej i przyszłych rekrutacji, zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Ochronie Danych Osobowych (t.j. z dnia 25 listopada 2015 r., Dz. U. z 2015 r. poz. 2135). Zostałem poinformowany iż: (a) administratorem moich danych osobowych jest Bresland Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu, (b) moje dane osobowe przetwarzane będą w celu przeprowadzenia procesu rekrutacji, (c) posiadam prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, (d) dane osobowe podaję dobrowolnie, jednak podanie danych kontaktowych i danych związanych bezpośrednio z procesem rekrutacji (wymagane uprawnienia, wymagane doświadczenie oraz umiejętności) jest niezbędne, celem uwzględnienia mojej osoby w tym procesie.

Transport żywności – wymagania

Transport żywności – wymagania

Nim produkty spożywcze dotrą do sklepów i na stoły klientów, muszą pokonać długą drogę. Kluczowym etapem ich podróży jest transport – przeprowadzony szybko i z uwzględnieniem wymogów określonych przez ustawę. Właściwy przewóz żywności, od którego zależy zdrowie konsumentów, to dla firm transportowych nie lada wyzwanie.

Rodzaj żywności a wymagania w transporcie

Jabłka, ziemniaki, ryby, pszenica czy drób – to zaledwie część transportowanych codziennie produktów spożywczych. Mnogość grup asortymentowych, jak również indywidualnych cech produktów, ich właściwości, stanu skupienia czy sposobów opakowania wiąże się z odmiennymi wymaganiami, jakim sprostać muszą firmy transportowe. Inaczej przebiegać będzie bowiem przewóz produktów pochodzenia zwierzęcego, inaczej mrożonek, a jeszcze inaczej płynów. Szczegółowe wymagania spisane zostały w licznych unijnych i krajowych regulacjach prawnych, w tym w Ustawie o bezpieczeństwie żywności, Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych oraz Rozporządzeniu (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

Odpowiedzialność przewoźnika

Zgodnie z przyjętym prawem, na firmach przewozowych spoczywa obowiązek zatwierdzenia i rejestracji pojazdów, które służą do transportu produktów żywnościowych przez państwowego inspektora sanitarnego. W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego konieczna jest dodatkowo rejestracja przez powiatowego lekarza weterynarii, wydającego decyzję o wpisie do rejestru zakładów i przydzielającego weterynaryjny numer identyfikacyjny. Firma przewozowa zobowiązana jest również do zapewnienia odpowiednich warunków przewozu, typowych dla danych produktów. Wszelkie uchybienia, mogą skutkować obarczeniem przewoźnika konsekwencjami finansowymi.

Warunki przewozu żywności

Niezwykle istotną kwestią w transporcie wielu produktów żywnościowych jest odpowiednia temperatura. Z tego powodu, przewożące je pojazdy, muszą być wyposażone w specjalistyczne urządzenia rejestrujące działanie sprzętu chłodniczego. Dla prawidłowej realizacji zlecenia ważny jest też umiejętny załadunek i rozładunek towaru. Produkty powinny być zabezpieczone przed działaniem czynników atmosferycznych i ewentualnymi uszkodzenia mechaniczne. Zgodnie z dobrymi praktykami, wszelkie środki do transportu żywności nie powinny być wykorzystywane do przewożenia innego rodzaju ładunków. Kluczową rolę odgrywa także higiena transportu, który powinien odbywać się w czystej, pozbawionej obcych zapachów, szkodników czy pleśni kabinie. Nie bez znaczenia jest również możliwie najkrótszy czas dostawy towarów, zwłaszcza posiadających krótkie terminy przydatności do spożycia.

Polub nas na Facebooku

Zapisz się do newslettera

Dopisz się do naszej listy subskrybcyjnej i otrzymuj powiadomienia o atrakcyjnych ofertach pracy, najnowszych artykułach prosto na swoją skrzynkę e-mail.

[FM_form id=”1″]